fbpx

Pakketbezorgers zorgen voor onveilige verkeerssituaties in woonwijken

Het grote aantal online bestellingen zorgt voor een toename van pakketbezorgers in woonwijken. Volgens Veilig Verkeer Nederland heeft dit een negatief effect op de verkeersveiligheid. Koeriers rijden door al het gehaast regelmatig te hard en letten niet op de buurtbewoners. Wat kan de verkeerssituatie in woonwijken veiliger maken?

Groei thuisbezorging

Met de groei van de thuisbezorging, ook door supermarkten, zal volgens het VVN het verkeer in woonwijken alleen maar toenemen. Er rijden dagelijks soms wel veertig tot vijftig bezorgbusjes door drukke straten. De directeur van het VVN denkt met deze ontwikkeling dat het volgend jaar zou kunnen oplopen naar zeventig tot tachtig busjes.

Er worden in Nederland ruim 400 miljoen pakketjes per jaar afgeleverd, opgehaald of opnieuw bezorgd. Alles bij elkaar gaat het om vele miljoenen verkeersbewegingen van bezorgers in onder andere woonwijken. Door deze enorme aantallen pakketjes die moeten worden afgeleverd, wordt er in de 30km zones vaak te hard en onoplettend gereden door haastige bestuurders. 

Nieuwe woonwijken

Nog nooit eerder stonden er zoveel nieuwe woonwijken in de steigers. Voornamelijk jonge gezinnen waar de kinderen veel buiten spelen. Een haastige bestuurder is dus al snel gevaarlijk. Deze mensen zijn vaak de grootste online bestellers, met pakketjes maar ook met online boodschappen. Hierdoor leveren pakketbezorgers in veel van deze woonwijken zo’n 300 pakketten in 6 tot 10 bestelbusjes. Met de groei van het online bestellen van boodschappen komen er dagelijks tussen de 12 en 24 voertuigen van Picnic, Albert Heijn en Jumbo bij.

Oplossingen

Er zijn zeker oplossingen te vinden, zoals voldoende laad en los parkeermogelijkheden en betere routes voor de bestelauto’s die in de wijk moeten zijn. Ook moet de bezorging kleiner, slimmer, en duurzamer worden. Hiervoor zijn bijvoorbeeld elektrische voertuigen of fietskoeriers goed geschikt. Daarnaast kunnen wijken gebruik maken van slimme afhaalpunten zoals Homerr en ViaTim. Een andere oplossing is de Slimme Pakketbrievenbus van MYPO, waardoor bezorgers makkelijker en efficiënter hun pakketjes kunnen bezorgen. 

 

Recommended Posts
0
e-commerce landschapsame day delivery