fbpx

Reuring in bezorgland

Shell laat ‘alles voor de lekkere trek’ thuisbezorgen door Deliveroo. Picnic neemt retourzendingen mee voor wehkamp. Uw buurman heet voortaan Tim en Jaguar zet boodschappen in uw kofferbak. Snapt u het nog? Er is reuring in Bezorgland. Waar gaat dit heen?

Samenwerkingsverbanden

Dat shell zich bevindt in de online bezorg wereld weten we. Ze blijven ons echter verrassen. Shell heeft sinds kort een eigen webshop op Deliveroo.nl. ‘Alles voor de lekkere trek’ wordt supersnel thuisbezorgd vanuit tankstations in Leiden, Rotterdam en Amsterdam. Het is de bedoeling dat bestellingen binnen dertig minuten vanuit de tankstations naar de klant gaan.

Online supermarkt Picnic besloot in maart van dit jaar retourzendingen van warenhuis wehkamp mee te gaan nemen na het afleveren van de boodschappen bij de klant. Beide partijen willen de samenwerking uitbreiden met het bezorgen van wehkamp-bestellingen.

Picnic

Dit soort partnerships gaan we vaker zien. We zien drie samenwerkingsmodellen ontstaan: tussen retailers onderling, tussen retailers en leveranciers en tussen retailers en tech-bedrijven. De samenwerkingsverbanden zijn noodzakelijk omdat retailers iets moeten verzinnen op de hoge bezorgkosten.

 

Diversiteit aan initiatieven

Het is allemaal heel goed te verklaren. De enorme diversiteit aan initiatieven die we momenteel zien bij het bezorgen van pakjes. Dit heeft alles te maken met de fase waarin e-commerce zit. Alle partijen zijn nu gefocust op marktaandeel veroveren.

Er is een ruime keuze aan bezorg opties. Op locatie, in de auto of op het werk, met de keuze voor een datum en een strak tijdslot. Eén ding is zeker: de standaard afleveroptie gaat het niet meer worden. Dat is veel te beperkt. Via de locker in het volgende dorp? Via MYPO in je Pakketbox? Met die pakketbezorger die na 15 uur kan? De fietskoerier als milieuvriendelijk alternatief? Je moet het allemaal bieden.

Bezorgopties

Vernieuwende bezorgconcepten of een stapje terug?

We zien vier vernieuwende bezorgconcepten die toegevoegde waarde hebben in klantbeleving, efficiency of kostenbesparing. Bezorgen met hoge service is één. Ten tweede fietskoeriers. Verder kunnen zelfsturende, autonome bezorg voertuigen besparingen realiseren tot wel 40 procent. Als vierde bezorgen met drones in de buitengebieden. Op Terschelling worden al medicijnen met drones geleverd als er haast bij is en de apotheek op het eiland gesloten is.

Ook in e-commerce moeten bedrijven goed voor hun personeel en hun leveranciers zorgen, anders keert de samenleving hen uiteindelijk de rug toe. We doen het uiteindelijk voor en met elkaar. De kansen zijn er. De platformtechnologie is er al. Hoe gaan we die gebruiken? In de Utrechtse wijk Lombok wekken burgers al jaren hun eigen energie op. Zoiets kan ook met bezorgdiensten, waarbij de controle bij de burgers ligt. De toekomst is soms een stapje terug.

 

Recommended Posts
0
Same day deliveryVeel pakketjes t laat bezorgd in december