fbpx

Vijf duurzame oplossingen voor de pakketbezorging

Er wordt meer dan ooit online besteld en de pakketbezorging groeit elk jaar fors. Dit jaar waren er 12,7 miljoen Nederlanders die iets online bestelden. Al deze bezorgingen zijn gunstig voor de webwinkels, maar zeker niet voor het milieu. Met name door de co2-uitstoot van de door diesel aangedreven bestelbusjes. Er wordt steeds meer nagedacht over milieuvriendelijke bezorging, hieronder vijf goede oplossingen.

Elektrische busjes

Slimme bezorgers komen met elektrische voertuigen als oplossing. Dit zou in ieder geval helpen met het verminderen van de uitstoot. Het is niet realistisch een groot gedeelte van de transport hiermee te vervangen in korte tijd, maar het streven is 15% in de komende jaren. Zo wilt PostNL in 2025 in 25 binnensteden CO-2 neutraal pakketjes bezorgen. Het is de bedoeling dat deze busjes ook een kleiner formaat hebben voor de woonwijken.

Afhaalpunten

De consument kan ook zijn pakketje ophalen bij een afhaalpunt. De bezorger kan hiermee alle pakketjes in één keer afleveren bij een pick-up point, zonder de hele tijd heen en weer te moeten rijden.  Er zijn slimme afhaalpunten waar consumenten en monteurs die in de buurt zijn hun pakketten kunnen ophalen. Ook kunnen dat de buren zijn, zoals ViaTim. Daarnaast heb je ook nog de afhaalpunten van supermarkten als Albert Heijn, waar bol.com mee samenwerkt. Hierdoor kan de consument na zijn boodschappen gelijk zijn pakket ophalen.

Op maat gemaakte pakketjes

Pakketjes die in Nederland worden bezorgd bestaan gemiddeld voor 50% uit lucht. Hiermee is het over-verpakken tegenwoordig vervuilender dan dat co-2 uitstoot van de voertuigen zelf. Het opvulmateriaal bestaat uit papier, plastic en schuim. Het papier wordt gerecycled maar het plastic niet. Als de pakketten kleiner worden verpakt, hoeven er minder ritten gereden te worden. Ook hoeft er in de meeste pakketten geen of minder opvulmateriaal.

De slimme Pakketbrievenbus

MYPO heeft de oplossing om de last-mile bezorging duurzamer en efficiënter te maken met de slimme pakketbrievenbus. Met deze slimme pakketbrievenbus hoeft namelijk niemand thuis te zijn om zijn pakketjes te ontvangen en kan de bezorger met de laatste 4 cijfers van de track&trace code de pakketbrievenbus openen. Dit scheelt de bezorger extra ritjes door de buurt en hoeft de ontvanger geen pakketjes meer te missen.

Meeliftende pakketten

Het bedrijf Trunkrs ontwikkelde een nieuwe manier van pakketbezorging door de pakketjes te laten meeliften met het verkeer. In de avond rijden veel mensen via de snelweg van werk terug naar huis. Op die route krijgen ze dan pakketten mee bij een tankstation. De pakketten worden dan afgeleverd bij ontvangers die langs hun normale route wonen, zodat er ook niet omgereden hoeft te worden.

 

Recommended Posts
0
ContinentalSame day delivery